3D scan van de ondergrond met grondradaronderzoek
Grondradar of ground penetrating radar (GPR) is een techniek voor 3D opzoeking van ondergrondse elementen zoals kabels, leidingen, riolering, tanks, holtes, putten, enz. Bij deze techniek wordt een antenne gebruikt die elektromagnetische golven de bodem instuurt. Vervolgens vangt die antenne de reflecties van deze golven terug op.
Van deze reflecties wordt de sterkte en de tijd die nodig was om terug te keren gemeten. Op basis van deze meting kan de diepte en positie worden afgeleid van het voorwerp dat de reflectie veroorzaakte. Niet alleen een kabel of tank geeft een reflectie, ook stenen en andere grondlagen veroorzaken een reflectie.
Resolutie en bereik
De grootte van elementen (resolutie) die gevonden kunnen worden en het dieptebereik bij het gebruik van grondradar zijn afhankelijk van de frequentie van de uitgestuurde golven. Hoe hoger deze frequentie, hoe fijner de resolutie en hoe lager het dieptebereik. Doorgaans werkt Teccon met een meetfrequentie van 600MHz. Hiermee wordt een gemiddelde scandiepte van ongeveer 1,5m behaald en blijft er een goede resolutie over om ook kleinere elementen te vinden.
Stream C grondradar voor gebiedsdekkende scans
Teccon beschikt over verschillende grondradars die ingezet worden naargelang de locatie en het gewenste resultaat. Sinds 2019 gebruikt Teccon de innovatieve grondradar Stream C (IDS GeoRadar). Waarbij klassieke grondradars 1 antenne aan boord hebben, bevat de Stream C maar liefst 34 antennes in 2 verschillende richtingen. Hiermee kunnen grote gebieden met één enkele passage volledig gebiedsdekkend onderzocht worden, zonder blinde vlekken.
Positiebepaling met GNSS en totaalstation
Teccon hecht als landmeetbureau veel belang aan de correcte positionering van de vastgestelde objecten.
Daarom combineert Teccon alle grondradarscans met landmeetkundige technieken:
- GPR gekoppeld met totaalstation: voor lokaal gedefinieerde stelsels, in stedelijke gebieden of binnen in gebouwen.
- GPR gekoppeld met GNSS(GPS) : in open omgevingen, op deze manier kunnen we onze plannen leveren in Lambert72- coördinaten en TAW-hoogtes.
Data-analyse, een cruciale stap
Een belangrijk aspect van het grondradaronderzoek is de correcte analyse van de verzamelde scans. Teccon maakt al sinds 2007 gebruik van grondradartechnieken voor onderzoek van de ondergrond. We bouwden de voorbije jaren ruime ervaring op met betrekking tot dataverwerking en -interpretatie.
De experten van Teccon verwerken deze informatie tot een verslag en een plan van de ondergrond. Dit biedt een duidelijk inzicht in de positie van de gevonden ondergrondse objecten.
Toepassingen
Met grondradaronderzoek bepaald Teccon de ligging van:
- Kabels en leidingen (gas, water, elektriciteit, wachtbuizen, afvoeren,…)
- Ondergrondse tanks (stookolie, regenwater,…)
- Stortplaatsen en fysische bodemverontreinigingen
- Holtes
- Funderingen
- Archeologische prospectie
- Algemene karakterisatie van een onbekende situatie in de ondergrond
Bespreek je vraag met onze experten!
Heb je een vraag over de opzoeking van ondergrondse objecten zoals kabels, leidingen, riolering of andere ondergrondse zaken?
Onze experten geven je graag advies.